Joan C. Martín i Martínez, es escriptor i enòleg. Des de 1981, amb el seu article “Un lugar al sol o el caso del vino valenciano”, publicat a la revista municipal València Atracció, desenvolupa una intensa tasca com escriptor de vins i la seva cultura. Es autor dels llibres Manual de Vinos Valencianos (Edi. Huguet 1986), Valencia land of Wine (Anaconda editions 2007) Al 2009 ha publicat els llibre; Els Vins de l´ Arc Mediterrani (Pòrtic-Edicions 62), que contempla els vins, terroirs, geografia, enoturisme, historia, orografia i viticultura de mes de 50 zones vinícoles entre Alacant i Montpeller de cinc països; País Valencia, Illes Balears, Catalunya, Catalunya del Nord i Llenguadoc), pertanyents a dos estats. Aquets llibre va ser distingit per la Societat Cointreau amb el premi Gourmand ( premi mundial concedit per llengües) com millor llibre europeu de vins en català al 2009.
Al 2010, editorial Denes va publicar el seu llibre “los mejores vinos y vinateros valencianos” . Un estudi de les diferents qualitats i tipus de vins del País Valencia, que recull la majoria dels articles publicats al diari El País durant els anys 2004, 2005 i 2007 a mes d’altres noves qualitats i la geografia de les diferents àrees vinícoles valencianes.
Al 2010 es va publicar “Valencians contra la fil·loxera” (Anaconda editions) , un estudi històric i etnogràfic de quan la plaga destruí les vinyes europees i arriba del País Valencià. I al 2012 “L’aportació dels enginyers industrials de Catalunya a l’enologia (i la viticultura), tambe en l’editorial Anaconda” El seu últim llibre “Por una nueva ordenación del territorio vitivinícola de la C.V.” una proposta per ordenar i segmentar el territori vitivinícola i el seu negoci per incrementar la plus vàlua i el prestigi dels vins del País Valencià des de fa quasi vint anys. Es també autor de la guia Los Supervinos dels anys 2015,2016,2917,2018, 2019, i “Los mejores vinos del super 2020 (editorial Anaconda ). Una llibre on es tasta quasi mil vins cada any comprat ala supermercats per triar els 150 millors. Al 2018 va publicar el llibre “Pasion por el vino, secretos y placeres de lso grandes vinos del mundo” que va ser distingit tambe amb el premi Gourmand, al millor llibre del mon escrit en espanyol de vins. Es per tant l’únic escriptor de vins que ho ha aconseguit en 2 llengües oficials de l’estat espanyol.
Es autor dels llibres encara no publicats La Heretat de Sicilia un dominio vinicola, mediterráneo”, i Origen i historia del Carlo un mite vinícola europeu. I també ha col·laborat als llibres: Els Vins Valencians, del catedràtic de la Universitat de València Juan Piqueras (Ed. Universitat e València 1982), Anuario del Vino Español (Edit. Sucro 1983), Los Vinos de las DO Españolas (ICEX 1988, Ministeri de Comerç), i Paisajes y Bodegas de Edit. Anaya (2006). Es també l´ autor dels comentaris i del tast de vins de l´ Almanaque Gastronomico de la Comunitat Valenciana dels anys 2008, 2009 i 2010. Ha col·laborat també com autor de diferents capítols als llibres; El Gran libro del vino de la C.V. (2008), Los vinós de Alicante (Canelobre 2009) “Catàleg del Museu d’Etnologia de la Diputació de València (2011) y “El vino en Alicante” del Museu d’arqueologia de Alacant (2014) MARQ. Va ser el creador i director del projecte Museu d’Etnologia de la Diputació Provincial de València “Memòria històrica del vi valencià” que gravat digitalment, es conserva a l’arxiu del Museu.
També va ser director i locutor del programa radiofònic de cultura gastronòmica i vinícola La Taverna de la radio, emès primer per Radiocadena Espanyola i després per Canal 9 Radio. Va ser el responsable de la secció de vins del programa de Canal 9 TV “Bon Profit” dirigit per l´ escriptor gastronòmic Carles Llorca. Ha col·laborat durant aquests 35 anys, en diversos mitjans: Que y Donde, Sao, Cartelera Turia, El Temps, Levante, El País, Sobremesa, Gran Reserva, Viajer@s, Balearia, Información de Alicante, Las Provincias i als desapareguts: Generalitat (revista de la diputació provincial de València) Diario de Valencia, Hoja del Lunes y Bouquet. Articles que sumen mes de 2.000. Especialment destacables per la seva influència al pensament vinícola, son els del diari El País, mes de 140 solament entre el anys 2004-2008 i al Diari Levante amb la secció dominical Los Tesoros de Baco durant 5 anys, que varen crear un ambient favorable al desenvolupament i progrés dels vins del País Valencià, i a la Cartelera Turia; La taberna del irlandes (amb pseudònim).
Al 1988 va ser nomenat membre de mèrit per l´ Acadèmia de Tastavins de St. Humbert del Penedés, pel seu llibre dels vins valencians. Va ser guanyador del premi als mitjans de comunicació sobre gastronomia Juan Mari Arzak (2005), convocat per Freixenet i la Universitat autònoma de Barcelona, amb l´ article publicat al diari El País, “La Cultura del origen en la Gastronomia”, i al 2006 l´ Acadèmia Valenciana de Gastronomia li va concedir el premi “A la millor divulgació de la cultura del vi”, per la sèrie de 62 articles publicat al diari El País als anys 2004-2005. Al 2009, la prestigiosa societat francesa, Cointreau convocadora del premi Gourmand, li va concedir el esmentat premis. Al 2014 l’ajuntament de Benlloch (la Plana Alta) li va concedir el premi en la seua primera edició “el vi es cultura”. Ha estat també distingit amb el premi de la Cartelera Turia “El Halcon Maltes 2017” en la seva XXVI edició.
Al 2918, Le Ministre de l’Agriculture et de L’Alimentation de la République Française le va concedir el titol de Chevalier de l’Orde de Mèrite Agricole, prestigiosa i històrica distinció pel seu treball pel vi i la seua cultura i la etnografia agricola.
Durant 28 anys ha combinat aquesta tasca de escriptor amb la professional de director de cellers i caves, tant grans, com petits, així, com de cellers de pago (vins de finca), on ha tingut la responsabilitat de la viticultura que tant li agrada.
La seva vocació vitivinícola va sorgir a la seva infantesa treballant amb la seva família de viticultors de Xest, a la comarca de la Foia de Bunyol (País Valencià), territori de secà on va criar-se amb l´ ambient de les diferents feines a la vinya i la vivència al petit i “Gramscià” celler cooperatiu La Carabassa de Xest, format per les classes populars al 1937 en plena guerra civil. Te el títol de Capataz bodeguero y viticultor de la Escuela de viticultura y enologia de Requena (1989) i el titol de Enologo de la Generalitat Valenciana (2005).
Es fundador (1983) i director de l’escola degana de l’ensenyament vitivinícola no oficial Avla Vinícola, que imparteix, entre altres, el prestigiós master Tastavins (del que s’han fet 25 edicions: 2020).
Joan voldria escriure’t en el teu correu on podria trobar-lo. Ho enviam una nota en el meu. Gracies.
estimat lector el meu mail es aulavinicola@hotmail.com
gracies
joan c martin